Het belang van de 404-pagina

Wat is een 404-pagina?

De 404-pagina is de pagina waarop een bezoeker terecht komt als er een foutmelding is (URL klopt niet meer omdat desbetreffende pagina is verwijderd of een andere naam heeft gekregen). U kent de standaard teksten wel zoals “Error 404 – Page not found” of “Requested URL is not available”. Soms wordt u doorgeleid naar de homepage of er staat een link.

Wat kan de 404-pagina voor u betekenen?

De 404-pagina is de meest vergeten pagina van een website, waar meestal weinig aandacht aan wordt besteed. Maar deze pagina kan juist erg belangrijk zijn! De negatieve boodschap “deze pagina bestaat niet meer” is namelijk direct om te buigen naar een extra tool voor marketing.

Van de 404 naar 301

Het is bijna onvermijdelijk dat bezoekers een keer deze 404-error op uw website te zien krijgen. Dit geldt niet alleen voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines zoals Google. Behalve door het opleuken van de 404-pagina zijn er ook andere tools om deze error te vermijden. U kunt namelijk een 301 redirect maken. Dit houdt in: een handmatige handeling, waarbij iedere 404-error aan de juiste pagina wordt gekoppeld die u wilt indexeren. Deze handeling is belangrijk, want 404-errors kunnen de indexatie binnen Google negatief beïnvloeden. Zeker als 301 redirects niet correct worden afgehandeld.

De voordelen van de 404-pagina

Omdat wij u graag willen helpen met het optimaliseren van uw 404-pagina, hieronder de voordelen op een rij.
1. Buig negatief om naar positief
Met creativiteit of humor wordt een negatieve boodschap beter gebracht. Zie de voorbeelden hieronder hoe u dit kunt doen.
2. U kunt uw skills laten zien
Laat bezoekers zien dat er aandacht aan deze pagina is besteed. Bent u bijv. gespecialiseerd in webdesign, dan is het een must dat de pagina er goed uitziet. Laat designs zien en zorg ervoor dat de 404-pagina goed aansluit bij uw bedrijf.
3. Meer producten laten zien
Op de 404-pagina kunt u ook uw producten of diensten in het kort laten zien, zodat bezoekers direct naar de juiste pagina worden doorverwezen.
4. Bied hulp aan met uw 404-pagina
Via de 404-pagina kunt u bezoekers ook hulp aanbieden. Vraag waar ze naar op zoek zijn en bied hulp aan via de klantenservice.
Shop