Bewindvoering
- Administratie, rekening en verantwoording in Excel voor (familiaire) bewindvoerders -
Bewindvoering
We hebben allemaal wel eens van deze term gehoord. Maar wat houdt het nu precies in, voor wie geldt het, hoe kun je bewindvoerder worden en welke regels zijn eraan verbonden? In deze blog zetten we alles even op een rijtje.
Omschrijving bewindvoering
Bewindvoering (“het onder bewind staan”) betekent letterlijk besturen of beheren. Het gaat hierbij dan om personen die door omstandigheden niet goed voor hun financiën kunnen zorgen. De kantonrechter kan op verzoek een beschermingsmaatregel (bewindvoering) opleggen. Wie onder bewind staat mag niet meer zelf beslissen over goederen of vermogen (bijvoorbeeld het verkopen van een huis). Maar hij of zij blijft wel handelingsbekwaam en mag wel zonder toestemming van bewindvoerder of kantonrechter een testament opmaken. Wanneer men behalve financieel, ook persoonlijk niet meer voor zichzelf kan zorgen, spreken we van mentorschap, of in het zwaarste geval “curatele”. Dit wordt verderop in de blog toegelicht.
Voor welke personen geldt bewindvoering
Denk hierbij aan Alzheimerpatiënten, verslaafden, verstandelijk gehandicapten, psychiatrische patiënten of mensen met problematische schulden. Dit bewind is alleen bij meerderjarigen mogelijk. De procedure hiervoor (aanvraag of wijziging van) valt onder het civiel (burgerlijk) recht. Hier geldt geen verplichting om een advocaat in de arm te nemen.
Welke vormen van bewindvoering zijn er
Mentorschap
Wanneer men niet meer zelfstandig kan beslissen over persoonlijke verzorging, verpleging, behandeling of begeleiding kan de kantonrechter hiervoor een mentor benoemen.
Bewindvoering
Al eerder hierboven beschreven.
Onder curatele
Wanneer iemand niet meer over zijn of haar persoonlijke en financiële zaken kan beslissen, kan de kantonrechter een curator benoemen. Dit houdt in dat de persoon in kwestie “handelingsonbekwaam” wordt geacht. De curator neemt dan alle beslissingen op financieel en persoonlijk vlak.
In deze blog hebben we het alleen over “bewindvoering”.
Wat is een bewindvoerder
Een bewindvoerder regelt de financiële zaken van de persoon die onder de bewindvoering valt. Zo mogelijk in overleg met de betrokkene zelf, wordt over goederen en vermogen beslist. De bedoeling is de financiële belangen zo goed mogelijk te behartigen en om misbruik door derden te voorkomen.
Er zijn 2 soorten bewindvoerders
1. Professioneel (iemand die van beroep bewindvoerder is en aan speciale kwaliteitseisen moet voldoen).
2. Familiair (vaak een bekende van de betrokkene, zoals familie of kennis)
In deze blog hebben we het met name over de familiaire bewindvoerder.
Wie kan bewindvoerder worden
Zoals de term “familiair” al zegt, kan dit een bekende zijn, echtgenoot of partner, of familie tot in de 4e graad van de betrokkene zoals een ouder, grootouder, kind, kleinkind, broer, zus, oom, tante en neef of nicht. Het bewind moet officieel worden aangevraagd bij de kantonrechter.
Voorwaarden tot benoeming bewindvoerder
Er zijn wel voorwaarden aan verbonden om geschikt te zijn als bewindvoerder! Behalve dat men boven de 18 moet zijn en handelingsbekwaam, mag men NIET:
- Direct betrokken of behandelend hulpverlener zijn;
- Behoren tot leiding/personeel van instelling die betrokkene verzorgt/begeleidt;
- Behoren tot de organisatie van de desbetreffende instelling;
- Zelf onder curatele, bewind of mentorschap staan;
- In staat van faillissement verkeren;
- In de schuldsanering zitten, of bewindvoerder van die schuldsanering zijn;
- Een strafblad hebben.
Registratie bewindvoerderschap
Het bewindvoerderschap dient geregistreerd te worden in openbare registers zoals het kadaster (voor een huis en/of land) en het handelsregister (in geval van een onderneming). Daarna zorgt de griffie van de rechtbank voor publicatie van dit bewindvoerderschap in het openbare Centraal Curatele- en bewindregister.
1.Registreren
Om je als bewindvoerder te registreren, dien je een aanvraagformulier in te dienen. Dit formulier kun je vinden op de site van “De Rechtspraak”.
2.Centraal Curatele- en bewindregister
Dit register bevat een overzicht van personen voor wie het vermogen onder bewind is gesteld of curatele is uitgesproken. Wanneer bewind of curatele wordt opgeheven wordt dit gepubliceerd en wordt de registratie verwijderd uit het register.
Taken, verplichtingen en vergoeding bewindvoerder
Algemeen kun je stellen dat een bewindvoerder alles beheert wat onder bewind is gesteld (zoals geld, loon, pensioen, uitkeringen, vorderingen, schulden, huis, sieraden of overige bezittingen). Je moet ervoor zorgen dat alles in stand blijft en goed wordt beheerd.
Tevens zorg je ervoor dat de inkomsten van betrokkene in de eerste plaats gebruikt worden voor levensonderhoud. Wanneer betrokkene wil beschikken over iets dat onder bewind staat, moet je als bewindvoerder hiervoor toestemming geven.
Taken
- Controleren of betrokkene inkomsten ontvangt
- Dagelijkse uitgaven betalen
- Zorgen voor dagelijks onderhoud van de goederen
- Belastingaangifte verzorgen, evt. toeslagen aanvragen (zoals huurtoeslag, bijstand of pgb)
- Bijhouden van administratie (inkomsten en uitgaven)
- Zorgen voor doelmatig beleggen van vermogen (indien aanwezig)
- Zorgen voor aantekening bewind in kadaster en handelsregister
- Contracten sluiten (bijv. telefoonabonnement). Betrokkene mag dit niet zelfstandig doen. (Dit geldt ook voor verkoop van zaken of een hypotheek afsluiten)
Er is wel toestemming nodig van betrokkene bij:
Contracten
Voor het afsluiten van sommige contracten heb je als bewindvoerder wel toestemming nodig van de betrokkene. Wil of kan deze geen toestemming geven, dan kun je dit aan de kantonrechter vragen.
Nalatenschap
De betrokkene kan een erfgenaam zijn. Is de nalatenschap positief, dan kun je als bewindvoerder dit alleen zuiver aanvaarden met toestemming. Als de betrokkene dit niet wil of kan geven, kun je twee dingen doen:
1.Beneficiair aanvaarden
Mochten er schulden zijn, dan worden deze uit de opbrengst van de erfenis betaald en is betrokkene niet met zijn of haar eigen vermogen verantwoordelijk.
2.Verwerpen
Dit kan alleen als je daarvoor een machtiging hebt via de kantonrechter. Deze machtiging moet je aanvragen bij de kantonrechter van de woonplaats van betrokkene.
Verplichtingen
Bij aanvang van het bewind ben je verplicht om de kantonrechter de boedelbeschrijving toe te sturen. Daarna volgt jaarlijks de “rekening en verantwoording” (wordt hieronder toegelicht) en elke 5 jaar een brief of het bewind nog steeds passend is. Wanneer het bewind beëindigd wordt stuur je de eindrekening en verantwoording naar de kantonrechter.
Ook moet je de kantonrechter direct informeren wanneer een medebewindvoerder of betrokkene overlijdt, verhuizing van jezelf of betrokkene, of wanneer je langdurig verhinderd bent om de taken als bewindvoerder uit te voeren.
Periodieke rekening en verantwoording
Een rekening en verantwoording is een overzicht van het inkomen, de uitgaven, de bezittingen, de vorderingen en de schulden van de betrokkene in het voorafgaande jaar. Dit stuurt u jaarlijks naar de kantonrechter, tenzij de kantonrechter anders beslist.
Vergoeding bewindvoerder
Wanneer je tot bewindvoerder bent benoemd, kun je op verzoek een beloning laten vastleggen. Voor 2022 is deze jaarlijkse vergoeding (inclusief onkostenvergoeding) € 675. Ben je behalve bewindvoerder ook mentor, dan is de vergoeding € 1.217.
In onze webshop vindt u een uitgebreid pakket waarmee u de bewindvoering kunt bijhouden!
Edititie 2021-2023.
Lees nu de volledige beschrijving van het softwarepakket “Bewindvoering Ultimate“