Kostenregistratie gerechtelijke procedures
Rechtsvervolging ja of nee? Bezint eer ge begint !
Algemeen
De oorzaak van een conflict kan van alles zijn, een vordering die niet betaald wordt omdat men bijv. vindt dat het geleverde niet aan de eisen voldoet, je voelt je benadeeld of gehinderd door een concurrent of je bent het oneens over wie nu het alleenrecht heeft op een bepaald soort produkt of creatie. Het bekende kip of het ei verhaal.
Wat is wijsheid?
Als er in alle redelijkheid niet meer kan worden gecommuniceerd staat al gauw de deur naar een rechtsgang open. Maar is het wel wijs om te gaan procederen? Is uw waarheid ook wettig?
In deze blog gaan we in op de algemene gang van zaken rondom een procesgang met de daarbij behorende valkuilen en frustraties....
1. Overschat uw eigen zaak nooit !
De meest gemaakte fout is om uw eigen zaak te overschatten. Een typisch kenmerk van het menselijk brein. Dit omdat u denkt dat de informatie die u heeft, de enige informatie is en dus waar! Vaak wordt vergeten dat er ook andere informatie is, informatie waar u (nog) geen weet van heeft.
Tunnelvisie
Ons brein construeert vervolgens op de basis van de beperkte informatie die beschikbaar is 1 verhaal, en zal daar zelden nog van afwijken. Dit noemen we ook wel tunnelvisie. Vergeet echter niet dat uw wederpartij mogelijk een veel logischer verhaal heeft dan u en ook overtuigd is van haar gelijk, omdat ook zij aan tunnelvisie lijden!
2. Rechtsbijstandverzekering of een specialist?
U kunt zich als ondernemer verzekeren tegen rechtsbijstand. Dat klinkt heel mooi, maar meestal zijn de advocaten die voor een rechtsbijstandverzekering werken algemeen geschoold, wat inhoudt dat men niet voldoende kennis of expertise bezit om specifieke zaken te behandelen. Vaak zal er dan ook een beroep gedaan moeten worden op een specialist, met de daarbij behorende extra kosten.
Wordt een specialist wel vergoed door uw verzekering?
Een eigen bijdrage bovenop de premie is eerder regel dan uitzondering en dan hebben we het nog niet over andere verborgen kosten. Want laten we eerlijk zijn, een reguliere advocaat kost al gauw 170 euro per uur. Dus wat kun je verwachten voor de 300 of 400 euro die je per jaar aan premie betaalt? Ga voor de aardigheid eens googlen op reviews over rechtsbijstandverzekeringen en (negatieve) ervaringen van ondernemers (bijv. bij kassa.nl of opgelicht.nl). Schrijnende verhalen, openbaar te vinden en te lezen! Als u denkt een zaak te hebben, huur dan een specialist in op dat gebied, mits u dat kunt betalen uiteraard. Bekijk eerst wat uw kansen zijn en wat het eventueel op zal leveren als u een zaak mocht winnen. Vergeet niet dat de wederpartij wellicht ook met een specialist komt aanzetten.
Commercieel aspect
Voor niets gaat de zon op. Als u besloten heeft zelf een advocaat in te schakelen, zal deze in principe een bij voorbaat kansloze zaak afwijzen. Maar... u bent overtuigd van uw gelijk (zie punt 1) en de advocaat, die graag ten strijde trekt om zijn of haar blazoen op te poetsen en er tevens goed aan te verdienen, gaat daar natuurlijk graag in mee! Houd dit wel in uw achterhoofd. Uw advocaatkosten moeten sowieso betaald worden, of een zaak nu gewonnen wordt of niet!
3. De kosten
Procederen kost geld (soms heel veel geld) maar hoeveel geld precies? Daar is geen klip-en-klaar antwoord op te geven. Eerst komt uw advocaat met een offerte, maar deze is uiteraard niet definitief omdat hij of zij vooraf ook niet kan inschatten hoelang een procedure gaat duren. Het kan "standaard" verlopen; dagvaarding, antwoord (conclusie van repliek door de gedaagde) en reactie (conclusie van dupliek door eiser) en daarna het vonnis.
Niets is standaard
Maar aangezien niets in het leven standaard is, kan het zijn dat er tussenrondes gaan plaatsvinden; er komen extra zittingen i.v.m. hoor en wederhoor, er worden deskundigen bijgehaald, de rechter vraagt om aanvullend bewijs, of er worden getuigen gehoord. Dan hebben we het nog niet over hoger beroep en cassatie als de wederpartij zich verzet tegen een uitgesproken vonnis.
Met welke kosten moet u sowieso rekening houden
Dat zijn o.a. de kosten voor uw advocaat, eventuele deurwaarder, griffierecht (kosten zijn afhankelijk van de hoogte van de vordering), gerechtelijke deskundigen, getuigen (reis- en verblijfkosten) etc.
Zorg er dus voor dat u voldoende financiële middelen heeft om een eventueel lange procesgang te kunnen bekostigen. En als u de zaak verliest komen de kosten van de wederpartij ook (ten dele) voor uw rekening! Uiteindelijk zullen de kosten altijd hoger uitvallen dan vooraf (optimistisch) berekend.
4. Tijd
Een rechtszaak is tijdrovend en procederen gaat langzaam. Weliswaar leven we in een snelle wereld, maar dat is bij een rechtszaak niet aan de orde. Zie het als de Himalaya beklimmen op een te kleine ezel die behalve dwars, ook nog niet vooruit te branden is.
Verschillende rondes
Zoals bij punt 3. al is aangehaald, bestaat een rechtszaak uit verschillende rondes. U begint als eiser, de gedaagde reageert, de rechter geeft een (tussen) vonnis en daar kunnen beide partijen dan weer op reageren, al dan niet met uitstel voor repliek of om bewijzen te verzamelen etc. Een half jaar is zo voorbij en dan maar hopen dat die ezel waar u op zit te hobbelen nog steeds vooruit wil, want anders kunt u er gerust een half jaar bijtellen.
We hebben het hier dan niet eens over zeer complexe zaken, want daar kan een jarenlange procedure het geval zijn. In de praktijk komt het dan ook vaak voor dat de feiten u al hebben ingehaald, voordat er een vonnis is uitgesproken! U als ondernemer kunt die tijd beter besteden aan creëren en zoeken naar kansen.
Tijd is geld
Verloren tijd kan niet meer worden ingehaald en wat levert het uiteindelijk op? Tijd is uw meest schaarse resource. Bedenk waar al die tijd beter aan besteed had kunnen worden.
5. Negatieve energie
Vaak beginnen ondernemers vol vertrouwen aan een procedure, want ondernemers zijn nu eenmaal strijdlustige mensen (uw wederpartij dus ook). Als je meent in je recht te staan dan wil je die toch ook krijgen! Dus u stelt samen met uw (goede) advocaat een dagvaarding op. Spannend, je voelt je als herboren, want nu gaat het gebeuren!
Dagvaarding
De dagvaarding gaat de deur uit, we kunnen weer verder met ons normale leven want de trein is aan het rijden. Ondernemers zijn optimisten en zien kansen in het leven. We kunnen dus slecht tegen procedures, want die zijn nu eenmaal destructief en pessimistisch. Er wordt niet gebouwd maar afgebroken. Het gaat hier niet om "kansen zien en grijpen" maar om de risico's. Vroeg of laat leidt het ertoe dat u er geen zin meer in heeft waar u ooit met zoveel vertrouwen aan begonnen bent. Maar dan bent u al te laat. De trein is al aan het rijden, de koppige ezel waar u op zit wil maar 1 kant op. U kunt niet meer uit- of afstappen.
Frustratie
Ook ondernemers zijn maar mensen, en de kans is groot dat al die negatieve energie overslaat op het normale leven. Op de werkvloer (afsnauwen van collega's of medewerkers), of thuis (afreageren op partner of kinderen). Het hele verhaal begint uw leven te beheersen. Geld raakt op door het procederen, u staat met uw dure Mercedes langs de kant van de weg want er is geen geld meer om te tanken, terwijl de wederpartij in een lelijke Eend voorbij komt tuffen. Over frustratie gesproken!
En komt u weer thuis van een vermoeiende en frustrerende rechtzitting, dan ligt de factuur van uw advocaat alweer op de mat.
6. Bewijsvoering
Geen rechtszaak zonder bewijs. Denk hier goed over na, kunt u voor de volle 100% aantonen dat u in uw recht staat? U kunt er zelf van overtuigd zijn (zie punt 1.) maar bedenk goed of het ook zo is (of zitten er ook aannames tussen?). En hoe bent u aan het bewijsmateriaal gekomen, is het rechtmatig verkregen?
Frustratie
Wanneer alles eenmaal in kaart is gebracht en u bent in het golfkarretje gestapt (we hebben de koppige ezel maar even ingeruild) kunt u niets meer veranderen. Het staat immers zwart op wit. Als u met uw karretje eenmaal op de golfbaan bent aangekomen, kunnen er dingen gebeuren waar u niet op gerekend had. Net voor de hole vliegen u allerlei golfballen om de oren, omdat de wederpartij met heel veel ander bewijs komt om zijn of haar onschuld te bewijzen. Frustratie alom.
Geen weg terug
Er volgt een volgende ronde waarin u zich moet verdedigen tegen de aangevoerde tegenbewijzen. Ondertussen gaat er weer heel wat tijd verloren die u wellicht beter had kunnen besteden. Er komt geen einde aan. Wellicht bent u ondertussen de dingen weer anders gaan bekijken, en op een gegeven moment denkt u, had ik wel gelijk? Of waarom ben ik hier uberhaubt aan begonnen? De mooie praatjes van uw advocaat gelooft u inmiddels ook wel, maar er is geen weg meer terug, er zijn al teveel kosten mee gemoeid.
Kortom, stort u niet zomaar in een rechtszaak, zorg voor rechtmatig en keihard bewijsmateriaal en probeer in te schatten met welke bewijzen de wederpartij kan komen om uw verhaal onderuit te halen.
7. Privacy en slapende honden
Rechtszaken zijn openbaar (of de rechter moet oordelen dat e.e.a. achter gesloten deuren dient plaats te vinden, maar dit gebeurt zelden). Dit houdt in dat buitenstaanders ook mee mogen kijken naar andermans ellende. Afhankelijk van de importantie smullen journalisten hiervan en het levert mooie verhalen op.
Openbaar
U moet zich er dus van bewust zijn dat een conflict met uw wederpartij door iedereen, maar dan ook door iedereen bekeken kan worden. Een rechtszaak kan negatieve effecten hebben wanneer u een concurrent "afmaakt" in de rechtzaal. Uw branche- en vakgenoten (of die van de wederpartij) willen wellicht geen zaken meer met u doen.
Consequenties
Ook kunnen er slapende honden worden wakker gemaakt door het karakter van de rechtzaak, bijv. als dit om auteursrecht of eigendomsrecht zou gaan. Wellicht menen anderen hier recht op te hebben (al dan niet ingeseind) en krijgt u reacties en acties uit onverwachte hoek waar u geen rekening mee heeft gehouden. Voor beide partijen heeft dit nogal wat consequenties.
8. Kale kip
Maar, alle negatieve zaken even aan de kant schuivend, u heeft toch doorgezet en uiteindelijk de top bereikt met die vermaledijde trage ezel en de rechtszaak gewonnen. Victorie! Dat heeft u mooi voor elkaar. De lange tocht bent u alweer vergeten want nu gaat het gebeuren, de schadevergoeding.
Uitvoering vonnis
Helaas komt het in de praktijk vaak voor dat ondanks dat u in het gelijk bent gesteld, uw wederpartij hieraan geen gehoor geeft. Hoe kunt u dit afdwingen? Daar zijn weer 2 opties voor, te weten de juridische weg (opnieuw een procedure starten) of de strafrechtelijke procdure (aangifte bij politie die de zaak gaat onderzoeken en daarna de fraudeur/wanbetaler gaat vervolgen). Uw ezel heeft inmiddels het hazepad gekozen want nog een berg beklimmen ziet het beestje echt niet zitten. Op zoek naar een nieuw vervoersmiddel dus..
Lege handen
Echter, als de wederpartij wel wil betalen, maar dit niet kan heeft u een groot probleem. Het niet kunnen betalen is geen strafbaar feit en u kunt vervolgens heel lang wachten op uw geld. Wel gewonnen maar uiteindelijk met lege handen. Van een kale kip kun je immers niet plukken. Uw incasseringsvermogen wordt weer danig op de proef gesteld!
De wederpartij gaat zijn of haar weg en verder met nieuwe zaken, waar u door alle verloren tijd en kosten niet aan toegekomen bent. Google maar eens op "rechtszaak gewonnen maar geen geld", het internet staat er vol van!
Conclusie
Nooit een rechtszaak beginnen dus? Natuurlijk wel, als u onrecht wordt aangedaan moet dit aangepakt worden. Ga echter goed voorbereid aan de slag, zorg voor waterdichte bewijsvoering en maak een goede afweging van de risico's en consequenties. Verwacht geen gouden bergen.
Kostenregistratie rechtszaak
Niemand hoopt erop dat dat gaat gebeuren, maar soms ontkom je er niet aan. U start een rechtzaak tegen een persoon of bedrijf, of u krijgt opeens een dagvaarding van een vreselijk persoon of bedrijf. Mocht het u overkomen dan kan deze rekentool u goed van pas komen.
Wat kunt u met dit rekenmodel?
- Registreer eenvoudig al uw uitgaven die u maakt voor desbetreffende zaak
- Houd al uw uren bij die u besteedt (reisuren, voorbereiding etc etc)
- Stel het budget in dat u beschikbaar heeft of gemaakt heeft voor de rechtszaak
- U krijgt een totaal overzicht van alle gemaakte kosten en uren
Dit kan u in een later stadium goed van pas komen als u een zaak gewonnen heeft en er eventueel een schadeclaim opgesteld moet worden. Op deze manier heeft u een duidelijk overzicht en vergeet u zeker niets.
Deze rekentool is geschikt voor zowel zakelijk als privé gebruik